Byingeniør Knutssøn foreslo i 1955 å reise en statue av kong Haakon i Bodø, et minnesmerke som et synlig tegn på respekt og aktelse for hans store innsats for landet i krig og fred, noe som ble bifalt av ordføreren og kongen selv.
Det ble utlyst en konkurranse om «Kong Haakon monumentet», og i 1956 vant Ørnulf Bast 1. premien. Disse tre gipsskulpturene er Bast sine arbeidsutkast som til slutt endte med kobberskulpturen som du finner ved torget i Bodø.
I Nordlandsposten kunne en lese at det «ikke hersket udelt tilfredshet med resultatet», og at Bast sitt førsteutkast må omarbeides en del, blant annet må ansiktet gis en bedre portrettlikhet.
Ivrige bidragsytere var blant annet foreningen «Bodø bys Forskjønnelse, stiftet i 1911. De gav 30.000,- kroner til formålet. Det gikk med 550 kilo kobber til støpningen av skulpturen. Kobberet ble gitt av Sulitjelma Gruber, mens Ankerste Marmorbrudd på Fauske gav marmorsokkelen til skulpturen.
Kong Olav avduket skulpturen på torget i Bodø 17. juli i 1959. Det var møtt frem store menneskemasser som ville delta i begivenheten, til tross for dårlig vær.
I sin tale sa kong Olav «Måtte dette bli et evig monument over samholdet og riks-tanken hos det norske folk!»
Kilde:
Nordlandsposten