27

Kokkglunt´n

Rorbuene er mest kjent fra fiskeværene i Lofoten og de var knyttet til sesongfisket etter skrei om våren. Rorbuer fant man også i fiskeværene langs kysten, og her i traktene var det rorbuer i Givær, Fleinvær og Fugløyvær - oftest brukt av sesongfiskere fra Fauske, Saltdal og Skjerstad.

Rorbuene var både bosted og arbeidsbu for fiskerne som i sesongen måtte være langt hjemmefra.

Den klassiske rorobua var innrettet med sengeplasser for et båtlag, og det måtte være plass til matvarer og andre forsyninger, fiskeredskaper og båtutstyr. Det måtte også være kokemuligheter til matlaging.

Rorbua besto ofte av to rom, hvor et rom hadde sengeplasser, bord og ovn - ofte var dette rommet tømret. Det andre rommet kunne være en sval med sjelterverk hvor garn, annet fiskeutstyr og forsyninger var lagret. Noen steder ble svalen også brukt til "egnarbu".

Rorbua i Bodøsjøen ble gitt i gave til Nordlandsmuseet i 1938 fra firma Herman von Tangens Sønner AS, opprinnelig sto den på Kuholmen i Skrova.

13 årige Jakob er "skåronge og kokkglunt" i båtlaget til Olaus Persa på Ballstad, du kan høre hvordan det gikk med han da han tredde angelen gjennom fingeren da han skulle egne line.

Fortellerstemme: Barbro Laxaa

Replikker: Eirin Edvardsen, Oscar Berg og Hedi Fagervik

Manusbearbeidelse: Nordlandsmuseet

Fagtekst utarbeidet av: Oscar Berg, Nordlandsmuseet

Historien om "Kokkglunten" er skrevet av John Roald Pettersen, og tilrettelagt til formidlingsmanus av Nordlandsmuseet.

Musikk: www.freesound.org

Lydeffekter: www.freesound.org

Litteratur/referanser:

  • "Småmort - Barn i nord for hundre år siden", John Roald Pettersen, Orkana Forlag
  • Nordlandsmuseets arkivmateriale
      !
      9
      N
      1
      2