38

Speider´n

I 1907 ble speiderbevegelsen grunnlagt i Storbritannia, kun fem år senere startet den første guttespeidertroppen opp i Bodø og to år senere var også den første jentespeidertroppen aktiv - dermed har Bodø by en over 100 år lang speidertradisjon. Speidere; Vær beredt! - Alltid beredt!


I 1907 grunnla Robert Baden-Powell speiderbevegelsen i Storbritannia. Speiderbevegelsens mål er å gi barn og ungdom en fritidsaktivitet som kan utvikle dem til ansvarsbevisste mennesker. Speiderløftet og speiderloven danner bevegelsens ideologiske grunnlag.

Speiderbevegelsen arbeider for fred og internasjonal forståelse og de møtes til internasjonale konferanser og leire, eller ved direkte kontakt mellom medlemmer i forskjellige land.

I Norge startet speiderarbeidet allerede i 1909. Norsk Speidergutt-forbund ble stiftet i 1911, Norges KFUK-speidere i 1920, Norsk Speiderpikeforbund i 1921 og Norges KFUM-speidere i 1945.

Under 2. verdenskrig ble speiderorganisasjonene i Norge tvangsoppløst av NS-myndighetene høsten 1941, og medlemmene måtte levere inn sine uniformer og distinksjoner.

Før 1978 var speidere i Norge delt inn i jente og guttegrupper/forbund, men dette året ble Norges Speiderforbund stiftet (sammenslåing av Norsk speiderpikeforbund og Norsk speiderguttforbund) og Norges KFUK-KFUM-speidere ble opprettet i 2003 (sammenslåing av Norges KFUK-speidere og Norges KFUM-speidere), slik at i dag er det både jenter og gutter i speidergruppene i Norge.

Etter 110 år er grunnlaget og rammene fortsatt de samme, mens innholdet har endret seg og tilpasset seg samfunnene der speidingen drives. Baden-Powell var nytenkende, og det skal også speiderene i dag være.

 Hovedideene i speideren handler om dette:

  • Alle skal oppleve å lede og å bli ledet
  • I speideren skal du oppleve utfordringer og mestring i trygge omgivelser
  • Patruljesystemet står i sentrum

 På Norsk Speidermuseum i Oslo hvor du kan se over 20.000 gjenstander som er forbundet med speiderbevegelsen.

I 1925 ble Nordland krets for speidere opprettet, men siden inndelingen ble oppfattet som lite praktisk ble den allerede året etter delt inn i Salten krets og Helgeland krets.

I Bodø ble den første guttespeidergruppen startet allerede i 1912, og bare to år senere var den første jentetroppen aktive.

Speiding er en aktivitet som fenger mange barn og unge og pr. i dag finnes det mange speidergrupper i Salten:

NSF:

Bodø speidergruppe – 79 speidere

Tverlandet speidergruppe – 60 speidere

Fauske speidergruppe – 12 speidere

Rognan FSK (Frikirke) – 20 speidere

KFUM-KFUK:

Meløy; Ørnes - 18

Fauske, Valnesfjord - 22

Skjerstad - 27

Bodø - 42

Bodin - 61

LANDSLEIR FOR SPEIDERE

Både KFUK-KFUM og NSF avholder landsleir for speidere hvert fjerde år. KFUK-KFUM arrangerer i 2018 landsleir i Lånke i Trøndelag, den kan du lese mer om her, mens NSF´s landsleir for 2017 avholdes i Bodø.

En gang tidligere har det vært arrangert landsleir i Bodø, det var i 1964 og tema var «Romfart». Leiren var kun for gutter og det var 5800 deltakere. Her kan du se film fra leiren. 

Hver landsleir har sin egen sang og at leiren var en ren gutteleir kommer tydelig fram i versene:

«Kom gutter til landsleir i lyse netters land, kom til hav og bølgers brenning.

Kom gutter til leirbål i solnedgangs brann,

Kom til treff med gammel kjenning.

Kom til haik i ukjent egn,

Til godvær, storm og regn –

Kom gutter til eventyr og spenning!»

 I år er leirsangen «Helt vilt» av Min Trio fra Bodø, hør sangen ved å klikke på lyd- eller filmikonet.

Tema for årets landsleir er «Helt vilt». Arrangøren omtaler leiren som «verdens lengste» på grunn av de lyse sommernettene og deler av programmet foregår om natta under tema «Speiding i midnattssol».

Det er 9000 påmeldte speidere til leiren, av disse kommer over 1000 speidere fra utlandet og ca. 100 av dem kommer helt fra Australia. Det blir folksomt i Bodø disse dagene for i tillegg ventes mange familier å besøke byen vår. Du kan se programmet her.

Å motta så mange speidere og familier krever gode logistikkløsninger og et stort maskineri som skal fungere, det kan du høre mer om ved å klikke på lyd- eller filmikonet. Har du lyst å lese noen «Funfacts» om årets leir og annet som har med speiding å gjøre, finner du de her.

Speiderne har sitt eget «stammespråk» og her kan du lære mer om ulike speiderord.

Nordlandsmuseet ønsker alle speidere med familier et makalaust opphold i Bodø og vi håper dere vil bruke Kultur & Naturvandringen for å lære mer om Bodøs kultur og historie!

Fortellerstemme: Gull Karina Pedersen

Manusutarbeidelse og fagtekst: Nordlandsmuseet

Foto i digital fortelling:

  • Alle foto fra Bodø: Ernst Furuhatt, Nordlandsmuseet
  • Fargefoto av speidere: Gull Karina Pedersen
  • Andre foto: Digitalt museum og Nordlandsmuseets bildearkiv

Musikk:

  • «Speiderbønn». Framført av speidere fra 1. Tverlandet, 1. Bodø og 1. Fauske
    • Skrevet av Hans Møller Gasmann
  • «Joggi, joggi, joggi» og «I den mørke natt». Framført av speidere fra Vestfold og Trøndelag som var i Bodø for å organisere Nord2017: Halvor Olaisen Gunnerød, Nora Helene Dingstad, Iril Bergan, Kristian Lien, Beate Haugen, Kim André By Størland, Bjørn-Olav Skjærbund Fjerdestad og Morten Botne 
    • «I den mørke natt» er skrevet av: Anne Margrethe Brodal
  • «Helt vilt» Skrevet og framført av Min Trio

Litteratur/referanser:

    !
    9
    N
    1
    2