Det første kjente forslaget om en bygrunnleggelse i Nordland Amt kom i 1661. Lensherren (tittel som senere ble til amtmann) Preben von Ahnen foreslo å legge en by ved Bodøsjøen, men forslaget nådde ikke fram.
I 1813 foreslo den dansk-norske finanskommisjonen å anlegge en kjøpstad i Bodø prestegjeld. Forslaget ble undertegnet av danskekongen. Men unionen Danmark-Norge var på den tapende siden i Napoleonskrigene, og som en del av oppgjøret etter krigene gav danskekongen Norge til Sverige. Dermed gikk saken om kjøpsstad i stå.
I 1815 ble det 2. ordentlige Stortinget i Norge valgt, og her var Mathias Bonsak Krogh (Biskop i Hålogaland) valgt som representant for Nordland Amt. Krogh kjempet for en anleggelse av kjøpstad på Hundholmen, og han bidro til at saken kom til behandling i stortinget. Den 20. mai 1816 ble «Lov om anleggelse av en Kjøpstad i Nordland Amt» sanksjonert.
Kjøpstaden besto av noen få hus og under 200 sjeler hadde oppholdssted på Hundholmen da stedet fikk bystatus og ble til Bodø.
Kilde:
- Coldevin Axel, Bodø bys historie