Breder Carlsen (1862-1935) var forretningsmann og oppfinner fra Bodø. Han oppfant en dreibar tubesokk (slik at slitasjen på helen kunne fordeles rundt sokken), bølgedemper og en anordning til å fjerne regnvann fra tønner. Mest kjent er redningsbeltet «Tetys» som han oppfant på slutten av 1800-tallet.
Tidligere var slike redningsbelter lagd av kork, reinskinn eller capox (sjøgress). De var store, tunge og i veien når en arbeidet. Tetys derimot veide kun 800 gram og det kunne bæres som en vest under klærne. Med kun 3 innblåsninger var beltet klart til bruk. Både kongen, Den Norske Marinen og Roald Amundsen kjøpte Tetys-belter av Breder.
På Breders kontor hang det et innrammet takkebrev, og det fra selveste Roald Amundsen. Amundsen ledet i 1925 en ekspedisjon hvor de skulle fly fra Svalbard til Nordpolen, og før de reiste avgårde kjøpte Amundsen inn Tethys redningsbelter til deltakerne. Og godt var det! For flyene måtte lande i isødet, de klarte ikke lette igjen, og ekspedisjonen måtte ta seg fram til fots. Da skjedde katastrofen, 2 av deltakerne gikk gjennom isen. Etter 40 minutter i vannet kunne de takke redningsbeltet for at de enda levde.
Breder ble sett på som en fargeklatt i byen med litt «ville» ideer og fantasier, men han var en klok mann. Blant annet fortalte han at vi i fremtiden skulle reise med flymaskiner til nære og fjerne steder, at det ville ta bare en time fra Bodø til Tromsø.
Kilde:
- Artikkel i Vi menn 17/2019, Karoline Almås Sørensen