E16

Rasjoneringstid

Rasjonering av varer gjennom administrative tiltok allerede 9. april 1940.

Fra invasjon ble matmel, sukker og kaffe rasjonert. Etter hvert ble mattilbudet raskt dårligere, og den ene varen etter den andre forsvant fra markedet og ble deretter rasjonert. I det første krigsåret omfattet rasjoneringen alle importerte matvarer og brød, fett, sukker, kaffe, kakao, sirup og kaffeerstatning. Neste år kjøtt, flesk, egg, melk og melkeprodukter. Senere poteter og alle typer grønnsaker.

Alle - barn og voksne - ble tildelt rasjoneringskort. Spebarn, gravide, syke og kroppsarbeidere ble spesielt tilgodesett. Det var ellers kvinnene som til daglig møtte rasjoneringen, bl.a ved de lange køene. Mens menn dominerte i to spesielle køer, foran tobakkshandlerne og Vinmonopolet!

Rasjoneringen varte inn i etterkrigstiden. På brennevin opphørte den allerede i januar 1946, på tobakk måneden etter. For de viktigste matvarer fram til august 1948. Regulering av boligbygging og bilsalg varte til 1950, og rajonering av tekstiler varte lengst, helt til 1954. 

Som følge av rasjoneringen, blomstret den såkalte svartebørshandelen, som var ulovlig og også usosial. Den gjorde at  de som hadde penger kunne skaffe seg rasjonerte varer fra bønder som solgte ulovlig. Et spesielt prispoliti ble opprettet for å få bukt med denne tragiske siden av vår okkupasjonshistorie.

Kilde:

  • Støre Knut, lokalhistoriker
      !
      9
      N
      1
      2
      B01
      B02
      B03
      C02
      C03
      C04
      C05
      C06
      C07
      C08
      C09
      C10
      C11
      C12
      C13
      C14
      C15
      C01
      C16
      C17
      C18
      E02
      E03
      E04
      E06
      E31
      E07
      E09
      E10
      E11
      E12
      E14
      E13
      E16
      E17
      E18
      E05
      E15
      E01
      E26
      E22
      A01