Aleksander Kasavtsjenko var født i 20. august 1921 i landsbyen Yamshchikovoe i Voroshilovgrad distrikt, helt øst i Ukraina. Han ble innkalt til å tjenestegjøre i krigen den 1.desember 1941, og måtte dermed forlate landsbyen og sin mor Maria Terentievna.
Ved byen Kharkov ble han tatt til fange av tyskerne den 13.juli 1942, og etter hvert ble han sendt til Norge sammen med tusener av andre sovjetiske krigsfanger, for å bli utnyttet som arbeidskraft i Hitlers bygging av jernbane i Nord-Norge. Han havnet til slutt i krigsfangeleiren Gyltvik i Sørfold kommune, hvor han befant seg etter frigjøringen i 1945.
I perioden fram til de sovjetiske soldatene ble repatriert, helt i slutten av juni 1945, gjorde de seg kjent med innbyggerne på Gyltvik, fikk hjelp og stiftet vennskapsforhold. Det var mange dyktige håndverkere og kunstnere blant de tidligere fangene, og Aleksander Kasavtsjenko laget flere bilder som er blitt igjen i bygda.
Bildet av Kong Haakon VII, som henger på ungdomshuset på Gyltvik, ble gitt som gave til befolkningen, med takk for all hjelp og vennlighet. Det har ikke lyktes å finne ut Aleksander Kasavtsjenko sin skjebne etter at han vendte tilbake til Sovjetunionen. Men bildet han laget vil ennå i lang tid minne oss som bor her om 2.verdenskrig.
Kilde:
Intervju med Grete kristiansen, Sørfold